Smażony ryż z warzywami bez mięsa to znakomita propozycja na pełnowartościowy, pożywny i smaczny posiłek dla całej rodziny. W artykule znajdziesz szczegółowy przepis na to danie!
Zobacz także: Jak ugotować ryż w torebce lub bez?
Smażony ryż z warzywami – idealny obiad bez mięsa
Smażony ryż z warzywami to doskonała propozycja na obiad bez dodatku mięsa. Bogactwo przypraw, aromatyczne warzywa i szybki czas przygotowania to główne atuty tego dania.
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 250 g brokułów
- 100 g czerwonej papryki
- 150 g marchwi
- 1 sztuka cebuli
- 200 g zielonej cukinii
- 200 g ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 6 łyżek sosu sojowego
- kawałek świeżego imbiru
- 0,5 sztuki papryczki chili
- sezam
Przygotowanie
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale pamiętaj, aby nie rozgotować go. Po ugotowaniu odcedź i odłóż na bok, aby przestygł.
- Obierz cukinię i pokrój na plasterki, które podziel na połówki. To samo zrób z marchewką. Czerwoną paprykę opłucz, oczyść i drobno pokrój. Brokuły podziel na mniejsze cząstki. Cebulę pokrój w cienkie krążki.
- Posiekaj imbir na drobne kawałki. Obierz ząbki czosnku i drobno je pokrój.
- Na głęboką patelnię wlej olej roślinny, a kiedy się nagrzeje, wsyp wszystkie pokrojone warzywa (poza czosnkiem i imbirem). Smaż przez 5-6 minut, przykrywając patelnię pokrywką.
- W miejsce warzyw umieść posiekany imbir oraz czosnek i smaż składniki przez 0,5 minuty, na dodatkowej łyżce oleju roślinnego.
- Po chwili dodaj posiekaną papryczkę chili, a zaraz po niej warzywa oraz przestudzowany ryż. Wymieszaj zawartość patelni drewnianą łyżką i przypraw sosem sojowym.
- Przed podaniem skosztuj, czy danie jest odpowiednio doprawione. Wierzch posiłku oprósz sezamem.
Smażony ryż z warzywami gotowy! To danie o nieco orientalnym charakterze, gotowe już po 40 minutach, z pewnością usatysfakcjonuje Twoich bliskich wyrazistym smakiem i nasyci na długie godziny.