Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Jabłka zapiekane z ryżem: Tradycyjne danie z nowoczesnym akcentem

29 listopada, 2023 jabłka zapiekane z ryżem

Kiedy przychodzi chłodna jesień, nasze myśli zaczynają krążyć wokół ciepłych, domowych potraw. Jednym z takich dań, które przypomina nam o bezpieczeństwie rodzinnego domu, jest ryż zapiekany z jabłkami.

Zobacz także: Jak ugotować ryż w torebce lub bez?

Jabłka z ryżem – Potrzebne składniki

Ryż i mleko

  • 200 g (1 szklanka) sypkiego ryżu
  • Ok. 500 ml mleka (krowiego lub roślinnego)

Jabłka i dodatki

  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych np. reneta, antonówka lub papierówka)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Cukier i masło

  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki masła + do posmarowania formy
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Jak zrobić jabłka zapiekane z ryżem? – Przygotowanie krok po kroku

Krok 1: Ugotowanie ryżu

Wsyp ryż do garnka, wlej mleko i zagotuj. Następnie dodaj 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier wanilinowy oraz małą szczyptę soli i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut, aż ryż będzie miękki.

Krok 2: Przygotowanie jabłek

Podczas gdy ryż się gotuje, przygotuj jabłka. Obierz je, zetrzyj na tarce, a następnie rozłóż na patelni z roztopionym masłem. Dodaj 3 łyżki cukru, sok z cytryny i smaż przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną. Dodaj 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszaj.

Krok 3: Zapiekanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć wszystkie jabłka, przykryć resztą ryżu i na wierzchu rozłożyć resztę masła. Przykryć folią aluminiową lub pokrywą i piec przez 25 minut.

Opcja wege:

W wersji wegańskiej można użyć napoju roślinnego (mleka roślinnego) np. kokosowego, migdałowego, owsianego. Zamiast masła – masło roślinne.

Podsumowanie

Jabłka zapiekane z ryżem to pyszne danie, które można przygotować w mgnieniu oka. Jest to słodki
a zarazem pożywny posiłek, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Mamy nadzieję, że z pomocą tego artykułu wiesz już jak przygotować jabłka z ryżem i zagoszczą one w Twojej kuchni na stałe!

samochód na lotnisku

Redakcja portalkatowicki.pl

Nasza redakcja to zespół ludzi z pasją. Poznaj najciekawsze wskazówki motoryzacyjne, porady odnośnie diety i zdrowego trybu życia, inspiracje sportowe i turystyczne, a także modowe stylizacje na każdą okazję!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Problemy z jelitami
Kuchnia chińska – co warto zjeść w Chinach?
Popularne dania i potrawy w Austrii

Jesteś zainteresowany reklamą?