PORTAL KATOWICKI

INFORMACJE KULTURALNE

Menu

Warsztaty „zero waste" w Parku Śląskim

Sobota 15 czerwiec 2019, 10:00
Nadesłano przez Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Warsztaty „zero waste" w Parku Śląskim

Już w najbliższą sobotę w Parku Śląskim odbędą się drugie warsztaty o tematyce „zero waste". 15 czerwca podczas spotkania prowadzonego przez IKEA Katowice dowiemy się o ekologicznych skutkach marnowania żywności oraz poznamy proste recepty, jak temu przeciwdziałać. Wydarzenie jest bezpłatne i odbywa się w ramach organizowanych w Rosarium „Śniadań na trawie".

Każdego dnia wyrzucamy ogromne ilości jedzenia. Raport przygotowany przez Federację Polskich Banków Żywności[1] wskazuje, że do marnowania jedzenia przyznaje się niemal połowa Polaków. Wśród najczęstszych powodów wymienia się zbyt duże i nieprzemyślane zakupy, a także brak pomysłu na wykorzystanie produktów zalegających w lodówce. Tony żywności lądujące na wysypiskach niosą za sobą niestety nie tylko finansowe, ale i ekologiczne straty, chociażby w postaci wytwarzanych przy jej rozkładzie gazów cieplarnianych.

O niewymagających nakładów finansowych i bezpiecznych dla środowiska rozwiązaniach, pozwalających ograniczyć marnowanie jedzenia, będzie można posłuchać w najbliższą sobotę w Rosarium Parku Śląskiego. Przedstawiciele IKEA Katowice opowiedzą o „Kuchennym zero waste, czyli prostych sposobach na niemarnowanie żywności". Uczestnicy warsztatów dowiedzą się też, jak IKEA przeciwdziała wyrzucaniu jedzenia w swoich restauracjach.

- Zanim rozpocznie się nasze kolejne spotkaniechciałabymPaństwu bardzo podziękować za obecność na pierwszych warsztatach i oczywiście serdecznie zaprosić do Rosarium w najbliższą sobotę. 15 czerwca w Parku Śląskim ponownie poruszę kwestię filozofii „zero waste". Opowiem o prostych sposobach na niemarnowanie jedzenia, dzięki którym można zaoszczędzić pieniądze oraz zadbać o planetę - mówi Roksana Jurczyk, Kierownik Marketingu w IKEA Katowice.

Bezpłatne warsztaty „Kuchenne zero waste, czyli proste sposoby na niemarnowanie żywności" są otwarte dla wszystkich i odbędą się 15 czerwca o godzinie 10:00 w Rosarium Parku Śląskiego. Będzie to doskonała okazja do wysłuchania cennych, proekologicznych wskazówek oraz relaksu w strefie zaaranżowanej przy użyciu mebli oraz akcesoriów IKEA.

[1] Polska Federacja Banków Żywności – Nie Marnuję Jedzenia 2018, https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2018/10/Przewodnik-do-Raportu_FPBZ_-Nie-marnuj-jedzenia-2018.pdf.

Przesłane grafiki:

Strefa zaaranżowana wyposażeniem IKEA.jpg

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii w celach reklamowych, statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na zapisywanie plików cookies w pamięci Twojej przeglądarki.
Więcej o naszej polityce prywatności oraz zmianie ustawień przeglądarki dowiesz się tutaj.